top of page
  • Admin

Važnost audita


Auditi, posebno oni koji se provode kako bi se dokazala usklađenost s ISO standardom, su provjere na licu mjesta koje uključuju inspekcije i temeljita ispitivanja sustava Vaše organizacije kojima se provjerava njihova usklađenost s određenim ISO standardom. Ovo se radi kako bi se osigurala dostatna usklađenost sa zahtjevima sustava upravljanja te kako bi se pratila i poboljšala učinkovitost Vaših operativnih procesa.


Vrste audita

Klasifikacija vrsta audita temelji se prvenstveno na odnosima između sudionika i ispitivača. ISO auditi imaju dvije glavne vrste, interni i eksterni audit.


1. Interni audit

Njih provode interni auditori koji su zaposleni u organizaciji koja se auditira, a poznati su i kao auditi prve strane. Provode se unutar tvrtke kako bi se provjerila učinkovitost vlastitih usvojenih procedura i provjerila usklađenost s međunarodnim standardima te pojava mogućih nedostataka. Interni auditor obično ima radno znanje o organizaciji i zna "što čini Vašu tvrtku uspješnom". Svrha internih audita je da duboko zaroni u Vaše procese i otkrije sve što bi moglo biti neusklađenost s vanjskim auditorom. Tijekom internih audita želite pronaći, izvijestiti te kasnije djelovati u skladu s tim nalazima kako biste poboljšali svoju organizaciju.


Interni auditi omogućuju Vam da pregledate svoju tvrtku i osigurate usklađenost sa zakonima i propisima u ležernijem okruženju s nižim ulozima. Budući da je interni auditor tipičan kolega, trebali biste se osjećati mnogo opuštenije kada je u blizini. Interni auditor je Vaš prijatelj! Kao i kod svakog audita, ne želite sakriti informacije ili dovesti auditora u zabludu kako bi audit prošao što brže i jednostavnije. Oni služe kao osnovni alat u pripremi za Vaš sljedeći vanjski audit.

Interni auditi obično se provode najmanje jednom godišnje i to prije dolaska vanjskog auditora. Nalazi internog audita neće ugroziti Vašu certifikaciju i pomoći će Vam da vanjskom auditoru dokažete svoju usklađenost sa standardom.


2. Vanjski audit

Također nazvan audit "treće strane", vanjski audit provode nepristrani auditori i mogu se nazvati objektivnim procjenama postupaka tvrtke jer pružaju transparentnost i povjerenje zainteresiranim stranama da Vaša organizacija zaista vodi učinkovit i usklađen sustav upravljanja. Objektivne procjene i njihove povratne informacije omogućuju tim zainteresiranim stranama da budu bolje informirani o Vašoj organizaciji. Auditor će doći u Vaše poduzeće u određeno razdoblje kako bi dokazao usklađenost s ISO standardom što će rezultirati odobrenjem certifikacije ili odobrenjem koje čeka korektivne radnje.


Moraju se poduzeti korektivne radnje ako vanjski auditor pronađe neusklađenost u Vašem sustavu koja će biti detaljno opisana na njihovom završnom sastanku s Vama i u njihovom izvješću. Vanjski auditi su neophodni ukoliko želite imati akreditirani ISO certifikat i izvrstan su način da pomognete svojoj organizaciji s nepristranom procjenom i izvješćima, međunarodnom certifikacijom i priznavanjem certifikata.


Auditi su stresno razdoblje za većinu organizacija, nemojte da budu i Vama, stoga nas kontaktirajte i saznajte sve potrebne informacije iz prve ruke.

17 views0 comments

Comments


bottom of page