top of page
  • Admin

ANAC u suradnji s IAF CertSearch za provjeru certifikata


IAF je nedavno objavio da je Talijansko antikorupcijsko tijelo (ANAC) prepoznalo vrijednost IAF CertSearch baze podataka za potvrđivanje valjanosti certifikata sustava upravljanja potrebnih za sudjelovanje u javnim natječajima u Italiji, te će preći na isključivo korištenje IAF CertSearch za provjere.


ANAC je neovisno talijansko upravno tijelo odgovorno za sprječavanje korupcije u javnoj upravi. Do sada je ANAC elektroničkim putem potvrđivao valjanost certifikata izdanih u Italiji pod akreditacijom ACCREDIA-e. Ovaj novi razvoj omogućit će ANAC-u da proširi ovu vrstu kontrole na sve certifikate koji će se smatrati prihvatljivima u Italiji na javnim natječajima.


Automatska provjera počet će vjerojatno s 1. rujnom 2023. i u početku će biti ograničena na građevinske tvrtke s certifikatom ISO 9001 (IAF kod 28), s planovima da se u bliskoj budućnosti proširi na druge kodove i sustave upravljanja.


Kako bi se osigurala najbolja moguća usluga i izbjegli bilo kakvi prekidi ili neugodnosti za akreditirana tijela za certifikaciju sustava upravljanja i njihove klijente, IAF podsjeća akreditacijska tijela da učitaju svoje relevantne akreditacije na IAF CertSearch, a akreditirana tijela za certifikaciju da učitaju svoje relevantne certifikate.


IAF CertSearch je javno dostupna baza podataka koja korisnicima omogućuje provjeru valjanosti certifikata sustava upravljanja izdanih diljem svijeta od strane certifikacijskih tijela akreditiranih od strane akreditacijskih tijela potpisnika IAF MLA prema glavnom opsegu ISO/IEC 17021-1. Ova najava ANAC-a dodatno učvršćuje vrijednost i važnost IAF CertSearcha.


Za više informacija posjetite www.iafcertsearch.org!


Izvor vijesti:

12 views0 comments
bottom of page